21-10-11

Historische molen brandt uit

imagesCAEN5MX1.jpgEen bijzonder hevige brand heeft op dinsdag 15 juni 2010 de historische Stenen Molen van Brecht in de as gelegd. De molen werd gebouwd in 1842 en is eigendom van notaris Luc Rochtus uit Antwerpen.

Voor het toerisme in de gemeente is de brand een klap. Elke zondag werkte de molen en werd er graan gemalen. Daarnaast was er een horecazaak gevestigd, waarmee we samenwerkten. De Stenen Molen maakte deel uit van onze gastronomische huifkartochten. Het is ook een zware slag voor het molenerfgoed in Vlaanderen.

De Stenen Molen werd gebouwd in 1842. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte hij zwaar beschadigd en het duurde tot 1960 voor het gebouw een nieuwe bestemming kreeg als discotheek 'Bounke-Bounke'. In 1997 kwam het intussen beschermde monument in handen van notaris Luc Rochtus. Hij liet het gebouw volledig renoveren en zocht er een huurder voor. Sinds de huidige uitbaters erin zaten, was brasserie De Stenen Molen een bloeiende zaak. Extra bijzonder was dat de molen geregeld nog gebruikt werd. Op de bovenverdieping werd pas geleden nog een grote graanvoorraad ingeslagen. De Stenen Molen was daarmee één van de laatste drie overgebleven kettingkruiers in heel Vlaanderen en de enige in de provincie Antwerpen.de_stenen_molen_brand.gif

17:02 Gepost door De redactie in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.