21-10-11

Mudaeus

imagesCAEN5MX1.jpgVoor het voormalige gemeentehuis op de Gemeenteplaats in Brecht kijkt een stenen Mudaeus op de voorbijgangers neer. Omstreeks 1850 richtte het provinciebestuur, in een opwelling van patriottisme, een oproep tot de gemeentebesturen om een bijdrage te leveren door het oprichten van gedenkstenen voor belangrijke plaatselijke, historische figuren. Het toenmalige gemeentebestuur koos ervoor een standbeeld op te richten van Gabriël Mudaeus. Mudaeus is één van de vier groten uit de periode van het Brechtse humanisme in de 16de eeuw en wordt geroemd als de stichter van de Belgische school voor rechtswetenschappen. Zijn standbeeld werd uitgehouwen door J. Ducaju en werd plechtig ingehuldigd op 10 september 1865. Bij deze gelegenheid speelde de muziekmaatschappij "Vlijt en Eendracht", welke nog steeds bestaat, haar eerste tonen en zong men de Mudaeuscantate. Deze is getoonzet door Grégoir en de tekst is van Frans Willems. Iedereen zong uit volle borst mee.

450ste verjaardag overlijden van Mudaeus
Op 5 september 2010 zou de 450ste verjaardag van het overlijden van Mudaeus gevierd worden.Voor de herinrichting van het plein moest het Mudaeusbeeld enkele meters verzet worden. Bij de verplaatsing is het beeld ten val gekomen waardoor het volledig gerestaureerd moet worden. Omdat het beeld niet hersteld zal zijn tegen de vooropgestelde datum, zal de viering uitgesteld worden tot begin april 2011. 

Aangezien het oud gemeentehuis opnieuw een ceremoniele functie krijgt, moet het Mudaeusbeeld enkele meters verplaatst worden zodat er meer plaats komt tussen het standbeeld en het oud gemeentehuis. Het monument van de rechtsgeleerde kan na zijn val volledig hersteld worden, al zal dit wel heel wat tijd in beslag nemen. Hierdoor wordt de geplande viering uitgesteld naar begin april 2011. Dan zal de 450ste verjaardag van Mudaeus' overlijden gevierd worden met een academische zitting, een tentoonstelling met bijhorende catalogus en een historische wandeling. Dit zal gecombineerd worden met de opening van het gerenoveerde oud gemeentehuis.

Mudaeus7kopie.gif

18:09 Gepost door De redactie in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.