18-06-12

Gemeente twee kerken rijker

naamloos.pngUit onderzoek is gebleken dat de gemeente Brecht niet uitsluitend eigenaar is van de kerktorens, maar van de volledige Sint-Michielskerk in Brecht-centrum en van de hele Sint-Leonarduskerk in Sint- Lenaarts. Het gaat om twee beschermde gebouwen.

Dat nieuwe gegeven kwam aan het licht toen bleek dat het gemeentebestuur van Brecht duizend euro extra had ingeschreven voor het betalen van de brandverzekering van zowel het schip van de Sint-Michielskerk als van dat van de Sint-Leonarduskerk.

Gemeenteraadslid Leo Nicolaï (CDB) vroeg naar het waarom van de stijging van die brandverzekering.

Burgemeester Luc Aerts (CD&V) antwoordde dat het schepencollege zopas had ontdekt dat niet alleen de torens, maar ook de kerkschepen van beide beschermde gebouwen tot het gemeentelijke patrimonium behoorden.

Vandaar de verhoging van de verzekeringspremie.

De burgemeester voegde eraan toe eveneens verrast te zijn door die ontdekking. "Iedereen was ervan overtuigd dat de kerkfabrieken eigenaars waren van beide schepen en de gemeente van de torens. Dat is dus niet het geval. Nu blijkt dat de gemeente sinds mensenheugenis eigenaar is van beide kerkschepen, maar dat alleen de torens verzekerd waren tegen brandschade. Die anomalie trekken we nu recht. Stel dat er brand uitbreekt, dan zijn we nu volledig gedekt."

Dat alles brengt met zich mee dat de gemeente Brecht door het bezit van dergelijk patrimonium qua eigendommen ettelijke miljoenen euro's rijker blijkt te zijn. "Of we daar blij om moeten zijn, laat ik in het midden. In de praktijk zal er, buiten het betalen van die verzekeringspremie, niets veranderen, want de kerkfabrieken zijn hoe dan ook wettelijk verplicht hun gebouwen te onderhouden en in te staan voor de erediensten. Pas als die instanties in geldnood komen, moet de gemeente financieel bijspringen."

Vallen er nog andere appels uit de kast? "Wat de kerkgebouwen betreft, niet", weet Luc Aerts nu zeker. "We hebben de zaak verder onderzocht en kwamen tot de slotsom dat alle andere kerkschepen in de gemeente eigendom zijn van de bijbehorende kerkfabrieken."

20:42 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.