23-06-12

Plannen voor duurzaam project nabij station

plannen-voor-duurzaam-project-nabij-station-id3107289-620x400.jpgIn de Papbosstraat zijn er plannen om een nieuw duurzaam project uit te bouwen met een biogasinstallatie, een viskwekerij en een kleine serre.

Op de plaats waar het grote project zal komen, bevindt zich nu de varkensboerderij van Stefan Brughmans die vlakbij het station Noorderkempen ligt. Samen met Fried Van Opstal wil hij zijn bedrijf uitbreiden met een biogasinstallatie, een viskwekerij een klein serre voor bessen.

"De bedoeling is om verschillende ecologisch verantwoorde technieken te combineren om zo te komen tot een duurzame landbouwproductie. Dat omvat duurzame visteelt, verlaging van het milieu-impact van de varkensteelt, een serre op basis van restwarmte van het biogas, verwerking van berm- en natuurgras en het omzetten van nutriënten naar volwaardige compost", licht Van Opstal toe. In totaal zouden er 27.000 ton niet-gevaarlijke afvalstoffen per jaar verwerkt worden. De aanvragers dienden reeds een milieu- en bouwvergunningsaanvraag in.

Niet iedereen is tevreden met de komst van het project. Zo werd er onlangs een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente. Tweeëntwintig omwonenden tekenden die petitie om de realisatie tegen te gaan. "We zijn ons ervan bewust dat er controverse heerst rondom de plannen en hebben dan ook verschillende keren tevergeefs voorgesteld om met de omwonenden te praten", vertelt Van Opstal. Ook de gemeente is er nog niet van overtuigd of het project wel in het landelijke kader past.

http://www.gva.be/regio-antwerpen-noord/brecht/plannen-vo...

07:21 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.