22-10-12

Eén minuut stilte voor soldaat Wesley Traill Sint-Job

imagesCAJW8BFC.jpgAls u ooit over het jaagpad langs het Kanaal Dessel- Schoten in Sint-Job-in-'t-Goor fietst, hou dan aan de bunker ter hoogte van Sas 5 een minuut stilte voor Wesley Traill. In 1944 kwam deze dappere Canadees er op twintigjarige leeftijd gruwelijk om het leven.

De bunker staat zo dicht naast het jaagpad, dat je hem vanop de fiets praktisch kan aanraken. Het gaat om een speciaal type, een tapsluisbunker, waarvan er slechts twee werden gebouwd. Een firma uit Lier klaarde die klus in 1939 in opdracht van het Belgische leger in volle mobilisatieperiode.

De bunker staat langs de noordelijke zijde (kant Brasschaat) op de aansluiting van het Antitankkanaal met het kanaal Dessel-Schoten en bevat een sluissysteem.

Wally Schoofs van het Brechts Oorlogsmuseum stootte op een trieste historie die zich hier op 24 september 1944 heeft afgespeeld. Vier Duitse soldaten verschansten zich toen tijdens de bevrijdingsgevechten in de bunker. Even verderop bevond zich een bootjesbrug, waar de Canadees Wesley Traill (20) van het South Saskatchewan Regiment gewonden evacueerde naar een Rode Kruispost. Traill droeg duidelijk het embleem van het Rode Kruis. Tegen alle oorlogsethiek en de Verdragen van Genève in, namen de Duitsers de moedige brancardier tóch onder vuur. Hij werd getroffen in zijn rechterdij, onderbuik en rechterarm.

Traill viel achterover in het water en bleef met zijn voet hangen in een telefoondraad.

Telkens zijn vrienden hem wilden helpen, namen de Duitsers de kreunende Traill weer onder vuur. Hij overleed uiteindelijk de volgende dag in de Rode Kruispost.

De vergelding van de Canadezen was bikkelhard. Met 27 voltreffers, nog zichtbaar op de bunker, werden de Duitsers uit hun schuilplaats verdreven en doodgeschoten. Traill rust op de begraafplaats van het Schoonselhof.

In Canada werd een baai naar hem genoemd. kma

19:03 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Een aangrijpend en bijzonder triest verhaal.
Kan er op de bunker geen plaat worden aangebracht met dit verhaal ?

Beste groet
Jan Hodister

Gepost door: Jan Hodister | 20-03-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.