19-11-12

Tram verdwijnt, Statie blijft staan Brecht

naamloos.pngNiet alleen de naam van het restaurant herinnert nog aan zijn vroegere functie. Wie in de eetzaal gaat dineren, waant zich eigenlijk in een stationshal. Ook de zeven slaapkamers boven bevinden zich onder het zadeldak van de vroegere statie. Wie de geschiedenis van de oude tramstatie wil kennen, moet teruggaan in de tijd naar 10 juni 1896. Toen reed de eerste stoomtram tussen Brecht, Overbroek en Maria-ter-Heide. Die tram stopte in Brecht op twee plaatsen: aan de post en aan de statie.

Aan de statie stonden toen kleine werkmanshuizen. Zij werden verhuurd aan arbeiders en lagen allemaal onder hetzelfde dak. Al snel kregen de huisjes de bijnaam de barakken.

Het eerste huisje in de rij werd bij de inrichting van de stoomtram omgebouwd tot een station.

Enkele jaren later - toen de tramlijn werd verlengd tot in Sint-Lenaarts en Oostmalle - drong zich een groter gebouw op en werden de barakken allemaal afgebroken. In 1910 verrees op die plek een echte tramstatie.

In de statie konden reizigers niet alleen hun biljetten kopen. Ze konden er ook overnachten. Het pand heette toen In den Wildeman. Tientallen jaren lang bleef het gebouw een belangrijk onderdeel van de Brechtse gemeenschap. Tot in de jaren 40 de autobus populair werd en de tram in Brecht verdween.

De statie deed toen enkel nog dienst als herberg. Dat duurde nog tot 2001, toen het werd overgenomen.

Het werd helemaal gerestaureerd zonder dat de historische waarde verdween. Nu is het een bekend hotel-restaurant en een beschermd monument. GRWO

18:35 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.