01-12-12

Uitbater waarschuwt ondernemers tegen oplichting

uitbater-waarschuwt-ondernemers-tegen-oplichting-id3724657-620x400.jpgHamit Grajcevci (35), uitbater van restaurant De Statie, kreeg vorige maand een vertegenwoordiger over de vloer van Infogids die vroeg om zijn gegevens. "Hij wilde dat ik mijn handtekening plaatste om aan te duiden dat de gegevens correct waren. Drie weken later kreeg ik een factuur van 300 euro voor een advertentie in die gids, terwijl daarover niets gezegd werd", zegt hij.

Deze week kreeg hij opnieuw bezoek van een vertegenwoordiger, ditmaal van Regiogids. "Ik herkende meteen de lay-out van de formulieren. Dat leek wel heel erg op dat van Infogids. Bovendien hadden ze ook mijn naamkaartje. Ik merkte dat er iets niet pluis was en zei tegen de vertegenwoordiger dat ik de politie zou bellen omdat ik opgelicht werd", vertelt hij. "Maar de man overtuigde me om zijn baas te bellen. Die zei me dat hij mijn dossier meteen zou annuleren en dat ik niets moest ondernemen. Er zaten veel klanten in het restaurant en ik heb de vertegenwoordiger laten gaan. Maar ik heb wel aangifte gedaan bij de politie."

Bij de politie Voorkempen zijn de twee gidsen niet bekend, maar bij UNIZO wel. Ze kregen al meer dan duizend klachten uit heel Vlaanderen. "Het bedrijf XL Media noemde vroeger BMS en dat staat op de zwarte lijst van FOD Economie. Recentelijk kwam er ook GCS bij, die Infogids verdeelt. Vele ondernemers klaagden al over oplichting. De bedrijven doen zich vaak voor alsof ze samenwerken met de gemeente waardoor ondernemers sneller toehappen. Maar dat is niet zo. In werkelijkheid gaat het om dikke gidsen die alle gemeenten uit Vlaanderen oplijsten met daaronder de advertenties. Joost mag weten wie die gidsen krijgt. Sommige gemeenten kregen er tien", aldus Lien Put.

Minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte liet reeds een vordering tot staking indienen tegen XL Media bij de handelsrechtbank van Hasselt. Die besliste dat het bedrijf zich niet langer mag voordoen als iemand die samenwerkt met anderen. XL Media tekende geen beroep aan. Ondernemers die met dergelijke zaken te maken krijgen, nemen best contact op met de politie.

http://www.gva.be/regio-antwerpen-noord/brecht/uitbater-w...

08:26 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.