Tussen 1 december 2011 en 30 november 2012 werden via de meldapplicatie Politiecontrole.be maar liefst 4.765 alcoholcontroles geregistreerd in de provincie Antwerpen. Dat zijn er ruim dubbel zo veel als in West-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant.

In de Kempen vinden de meeste controles plaats in Turnhout. Gemiddeld om de vier dagen zijn er in de hoofdstad van de Kempen agenten op pad om de adem van de chauffeurs te testen. Tijdens het afgelopen jaar vonden er welgeteld 83 alcoholacties plaats in Turnhout, waarvan 13 op de E34. In Brecht was dat 59 keer en in Zandhoven 50 keer. Verder in de top 30 van meest gecontroleerde gemeenten staan Geel , Westerlo , Mol en Wuustwezel .

De meest geviseerde route in onze regio is de Liersebaan in Zandhoven . ‘De N14 in Zandhoven is een drukke verbindingsweg tussen de autowegen E34 en E313', zegt commissaris Danny Dewulf van de lokale politie Zara. ‘Heel veel vrachtwagens maken gebruik van deze route. En er zijn ook nogal wat horecazaken gevestigd langs dit traject.'

Uit de cijfers van Politiecontrole.be blijkt verder dat meer dan de helft van de controles in het weekend gebeurde: 20,9 procent op zaterdag, 19,3 procent op zondag en 14,3 procent op vrijdag. Maandag is de ‘rustigste dag'. De meest intense actiemaand is december. Daarna gaat de riem er even af bij de alcoholbrigades, want januari, februari en maart zijn de kalmste maanden, zo blijkt uit het jaarrapport van Politiecontrole.be.

Vooral overdag

Nog een opmerkelijke vaststelling: ruim 80 procent van de controles in onze regio gebeurde overdag en 's avonds. Minder dan één controle op de vijf vond 's nachts plaats. Statistieken tonen evenwel aan dat net 's nachts de meeste dronkenlappen achter het stuur kruipen.

Politiecontrole.be is het voorbije jaar uitgegroeid tot de grootste meldapplicatie van België. Meer dan 100.000 Belgen maken er intussen gebruik van, via hun smartphone of via Facebook.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DM...