27-12-12

Slimme camera's onder de kerstboom

slim.pngDe primeur is volgende zomer voor Brecht, maar wellicht eind 2013 moeten ook in Schilde de eerste slimme camera's verschijnen. Die regelen niet alleen de snelheid van het verkeer, maar herkennen ook verdachte voertuigen.

Geert Smet, zonechef van de politie Voorkempen (Brecht, Schilde, Malle en Zoersel), is een groot voorstander van de slimme camera's. Hij is erg blij dat de Vlaamse regering eerder dit jaar een pilootproject goedkeurde dat de aankoop van zulke camerasystemen door de politiezones vereenvoudigt.

Nummerplaat herkennen

Als eerste stap komt er een trajectcontrole op de gewestwegen in de regio Brasschaat, Brecht en Sint-Job-in-'t-Goor, maar de andere gemeenten in onze zone zullen hopelijk snel volgen. De nieuwe manier van werken laat ook toe dat alle camera's in Vlaanderen compatibel zullen zijn met elkaar. Dat is tot dusver niet het geval', zegt Geert Smet.

Nummerplaatherkenningscamera's, ook wel ANPR-camera's (Automatic NumberPlate Recognition) genoemd, registreren en herkennen de kentekens van voertuigen. Ze verzamelen automatisch een aantal data van elk passerend voertuig zoals nummerplaat, nationaliteit, tijdstip enz. De ingewonnen gegevens komen terecht in tijdelijke databanken, die onderworpen zijn aan de strenge principes van de Camerawet, de Privacywet en de Wet op het Politieambt.'

Het zijn geen dus duidelijk geen gewone flitscamera's. Geert Smet: 'De gegevens die de camera's inwinnen kunnen hun bijdrage leveren aan toepassingen op het vlak van verkeershandhaving zoals trajectcontrole op het wegennet, controle op inhaalverbod, het bestrijden van sluikverkeer of het uitvoeren van toegangscontrole (bv. vrachtwagensluizen), het opsporen van niet-verzekerde en niet-gekeurde voertuigen en voertuigen waarvoor geen verkeersbelasting werd betaald. Ook voertuigen van geseinde personen op zogenaamde zwarte lijsten kunnen onderschept worden alvorens ze kwaad aanrichten in onze regio.'

De gemeenteraad van Schilde, waar momenteel niet ייn camera langs de wegen staat, duidde twee locaties aan waar die slimme camera's opgesteld zullen worden: de Wijnegemsteenweg en Waterstraat. Op beide gemeentewegen mag 70 km per uur gereden worden, een grens die vaak overschreden wordt. De gemeente Schilde is bereid tot 60.000 euro te investeren in deze systemen.

18:58 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ja, natuurlijk is de zonechef daar voorstander van. Zo moeten zijn politie-agenten helemaal niet meer buiten komen, hetgeen nu veeeeeel te weinig gebeurt. Je ziet hier nooit blauw op straat !

Gepost door: B.S. | 28-12-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.