De zestiger zou betrokken zijn geweest bij een groot en operationeel drugslaboratorium dat in december 2011 in Brecht werd opgerold. Van Dalen werd eind december 2012 gearresteerd op de luchthaven van Schiphol. Hij zit in Nederland in de gevangenis, in afwachting van zijn overlevering aan ons land.

De onderzoeksrechter liet ook nog twee andere zware jongens uit Nederland arresteren, de gebroeders Carlo en Jurriaan M, de zonen van een andere beruchte drugsbaron uit Nederland. Jurriaan en Carlo richtten in België een nepbedrijf op en huurden een loods aan Klein-Veerle in Brecht. De speurders ontdekten dat het laboratorium werd bevoorraad door het chemische bedrijf Alchem uit Slovakije, dat wordt geleid door de Nederlander Sylvester V. Op papier leverde het Slovaakse bedrijfje plantaardige olie, maar in werkelijkheid ging het om zogenaamde precursoren.

Onmetelijk rijk

Het gerecht beschouwt Ton van Dalen niet alleen als een van de hoofdverdachten achter de amfetaminefabriek in Brecht, de speurders denken ook dat ‘De Grijze' ook het chemische brein achter de hele operatie was. Ton van Dalen zou zelf naar China zijn afgereisd, waar hij zou hebben geleerd hoe hij de natuurlijk grondstof apaan kon omzetten in BMK, de belangrijkste grondstof van xtc.

Ton van Dalen stond begin jaren '90 aan het hoofd van een bende die de hele wereld voorzag van xtc-pillen. ‘De bende-Van Dalen runde de grootste xtc-productie ter wereld', zegt Wim van de Pol, hoofdredacteur van Crimesite.nl. ‘Ze hebben in korte tijd honderden miljoenen euro verdiend. Van Dalen en co zijn onmetelijk rijk geworden, want de politie heeft maar een heel klein deel van het geld kunnen vinden. Het geld hebben de criminelen vermoedelijk geïnvesteerd in vastgoedprojecten.'

Van Dalen heeft in Nederland een legendarische reputatie. Zijn naam is verbonden aan een van de meest geruchtmakende ontsnappingen uit de Nederlandse geschiedenis. Op 22 juni 1992 boden twee – vermoedelijk valse – politiemensen zich aan bij de Bijlmerbajes in Amsterdam. De agenten kwamen Van Dalen ophalen voor een verhoor. Samen met de agenten wandelde hij doodleuk de gevangenis uit.

Met pensioen

Erg lang kon Van Dalen niet genieten van zijn vrijheid. Op 17 augustus 1993 werd hij klem gereden door de speciale eenheden van de Rijkswacht, die met riotguns het vuur openen op de wagen van Van Dalen. Zijn chauffeur kreeg kogels in de arm en in de borst en raakte levensgevaarlijk gewond, van Dalen zelf bleef ongedeerd.

Ton van Dalen kan elk moment overgebracht worden naar België. ‘De arrestatie van van Dalen verbaast me toch wel', aldus Wim van de Pol van Crimesite.nl. ‘Iedereen was er van overtuigd dat hij ‘met pensioen was' en zich had teruggetrokken uit het criminele milieu.'

Het parket wil officieel geen commentaar kwijt.

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=DM...