Schoten, maar ook Brasschaat, Schilde,'s-Gravenwezel en Sint-Job-in't-Goor werden sinds september 2012 geplaagd door een golf van inbraken in lokalen. Voetbalclub Simikos, de school 't Lommert, die liefst drie keer inbrekers over de vloer kreeg, tennisclub Nova en de KSA van Berkenrode zijn maar enkele van de verenigingen die hun kantine geplunderd zagen. Maar ook een taverne, buurthuis en kinderdagverblijf werden het slachtoffer van de kantinebende

‘De daders gingen steeds 's nachts op ronde en deden vaak meerdere kantines aan', weet Els Dellafaille, woordvoerder van de lokale politie van Schoten. ‘Daarbij forceerden de inbrekers de inkomdeur en gingen ze op zoek naar een mogelijke buit. Niet alleen werden kostbare materialen zoals laptops en fototoestellen gestolen, maar de kantines liepen ook aanzienlijke schade op. Opengetrapte deuren, ingeslagen ramen en andere tekenen wezen achteraf op het ongewenst bezoek. De daders stilden ook steevast hun basisbehoeften en plunderden iedere keer de ijskast op zoek naar eten en drank. De opgelopen schade en het verlies aan materialen loopt in de duizenden euro's.'

Acht verdachten opgepakt

De lokale recherche van politiezone Schoten, die bij het speurwerk de steun kreeg van de zones Voorkempen en Brasschaat, had aan de kantinebende een flink kluif, maar boekte resultaat. Negenentwintig inbraken werden al opgelost. Twintig daarvan vonden plaats in Schoten. De aanhoudingen dateren al van december, maar werden pas gisteren bekendgemaakt om het onderzoek niet in gevaar te brengen.

Er werden drie hoofdverdachten en vijf randverdachten geïdentificeerd, verhoord en gearresteerd. De drie hoofdverdachten zijn zelf alle drie Schotenaren en kwamen ondanks hun jonge leeftijd al eerder met het gerecht in aanraking.

Twee meerderjarigen zijn nauwelijks 19 en 20 jaar oud, maar er is ook één minderjarige van 17 jaar die mee op rooftocht ging. De minderjarige verdachte werd enkele dagen opgesloten in de jeugdinstelling van Everberg. De meerderjarige verdachten zijn ondertussen terug vrij onder voorwaarden.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DM...