20-03-13

Nieuw op- en afrittencomplex E19 in Brecht

image003.jpgIn de nacht van vrijdag 22 op zaterdag 23 maart 2013 neemt het Agentschap Wegen en Verkeer het nieuwe op- en afrittencomplex van de E19 in Brecht in gebruik. Na ruim 8 jaar kan de weggebruiker dan in Brecht weer de snelweg oprijden naar Antwerpen. Vanavond huldigen de inwoners van Brecht het op- en afrittencomplex al op een feestelijke manier in. Voor de aanleg van het laatste stuk ring maakt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits 5 miljoen euro vrij.

Openstelling voor verkeer zaterdagochtend

Zaterdagochtend 23 maart zullen de eerste voertuigen over de nieuwe op- en afrit van de E19 in Brecht rijden. Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag neemt het Agentschap Wegen en Verkeer de nieuwe weginfrastructuur in gebruik. Zo wordt het na ruim 8 jaar weer mogelijk om in Brecht de E19 naar Antwerpen op te rijden. Al die tijd was de oprit dicht in het kader van de bouw van de hogesnelheidsspoorlijn en moesten automobilisten omrijden via Sint-Job-in-‘t-Goor.

 

Brechtenaars wandelen nieuwe ovonde boven E19 in

Het nieuwe op- en afrittencomplex in Brecht bestaat uit een grote ovonde (een grote ovale rotonde) boven de E19. Die wordt vanavond al feestelijk ingehuldigd. Inwoners van Brecht en omgeving gaan in op de uitnodiging van de gemeente Brecht en het Agentschap Wegen en Verkeer om samen het nieuwe op- en afrittencomplex in te wandelen op de tonen van een brassband.

 

Oude op- en afrittencomplex definitief afgesloten

Na de openstelling van de nieuwe op- en afrit, wordt het oude complex (naast de Bethovenstraat) definitief afgesloten van de autosnelweg. Het wordt eigendom van de gemeente Brecht, die plannen heeft het om het complex om te vormen tot een vrachtwagenparking.

 

Tweede fase ring Brecht voltooid

De openstelling van het op- en afrittencomplex betekent de afronding van de tweede fase van de aanleg van de ring rond Brecht (tussen de Wuustwezelsteenweg in het westen en de Lessiusstraat in het oosten). Tegelijk met het nieuwe op- en afrittencomplex gaat ook het stuk van de ringweg tussen de Wuustwezelsteenweg en de Veldstraat open voor het verkeer, alsook de ontsluitingsweg tussen de Veldstraat en de Ringlaan (industrieterrein).

In 2006 werd de eerste fase al uitgevoerd, met onder meer de aanleg van de rotonde aan de Wuustwezelsteenweg en de bouw van de brug over de hogesnelheidslijn. Later wordt de ring doorgetrokken tussen de Veldstraat en de Lessiusstraat. Dat is de derde en laatste fase.

 

Ring ontlast dorpskern van Brecht

Dagelijks passeren er nu ruim 11 000 voertuigen door Brecht. Die drukte heeft onder meer te maken met de nabijheid van de E19 en beperkte wegeninfrastructuur in oost-westelijke richting. De komst van het treinstation Noorderkempen heeft het verkeer nog doen toenemen. De ring zal het centrum van Brecht gevoelig ontlasten en sluipverkeer tegengaan. Het wordt er dan rustiger en verkeersveiliger. Het vrachtverkeer tussen de industriezone aan het kanaal in Rijkevorsel en Sint-Lenaarts en de Antwerpse haven zal het centrum van Brecht kunnen vermijden. Dankzij de doortrekking van de Ringlaan tot aan de Veldstraat wordt ook het lokale industrieterrein beter ontsloten.

 

Minister Hilde Crevits : “Zaterdagochtend schrijven we een stukje geschiedenis met de ingebruikname van het nieuwe op- en afrittencomplex van de E19 in Brecht. Dit is een belangrijke realisatie voor iedereen die in de regio woont. De volgende stap is de afwerking van de Ring om het centrum van Brecht te ontlasten. Het is de bedoeling eind 2014-begin 2015 de eerste spadesteek voor dat ontbrekende stuk te kunnen geven. Op het investeringsprogramma van het Agentschap Wegen en Verkeer is hiervoor 5 miljoen euro ingeschreven.”

 

Vanaf 8 april: structureel onderhoud en aanleg fietspaden in Bethovenstraat

Van 8 april tot 24 mei 2013 voert het Agentschap Wegen en Verkeer werken uit in de Bethovenstraat (N133) in Brecht. Over het stuk tussen de E19 en de Gasthuisstraat (N115) krijgt de Bethovenstraat een structureel onderhoud. Het oude wegdek wordt opengebroken en vervangen door nieuw asfalt. Tussen de snelweg en de Ringlaan worden ook vrijliggende fietspaden aangelegd.

Tijdens de werken wordt de Bethovenstraat volledig afgesloten tussen de Mieksebaan en de Gasthuisstraat (N115). Het gemotoriseerd verkeer volgt dan een omleiding via de Mieksebaan, de Kapelstraat, de Molenstraat en de Gasthuisstraat. Voor de fietsers is er geen omleiding, want zij kunnen altijd langs de werf voorbijrijden.

 

Persinfo:

Katrien Rosseel

Persadviseur Vlaams minister Hilde Crevits

0475/44.58.32

persdienst.kabinetcrevits@vlaanderen.be

 

 

21:08 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.