Vermits de meeste van deze putten er al zeer lang onaangeroerd bijliggen, zijn ze door de jaren heen omgetoverd tot prachtige groene oases. De tocht ziet er uit als volgt:

Vertrek

Bij het verlaten van de startzaal kom je al snel achter de kerk. Van hieruit krijg je een mooi zicht op de Kathedraal van de Heide zoals men door haar grote omvang, de St.-Leonarduskerk ook weleens noemt. Deze in baksteen en witte zandsteen opgetrokken kerk was vroeger een druk bezocht bedevaartsoord, ze lag op de pelgrimsweg naar Santiago de Compostella. De binnenruimte is stemmig en bezit verscheidene kunstschatten, zo wordt in een relikwiekast het vingerkootje van de Heilige Leonardus bewaard. Even verder stap je achter het voetbalveld door en kom je al snel aan het kanaal Dessel-Schoten. Eens de vaart over kiest iedere afstand zijn eigen weg. Zij die kiezen voor de grotere afstanden gaan via verkeersarme wegen en door uitgestrekte landerijen naar Oostmalle. Voor op de eerste rustpost te komen krijgen zij op de gemeentegrens al een eerste zicht op de nog actieve kleiontginning.

Klokkenvel

Na de rust maken de drie langste afstanden een lus naar het natuurdomein Klokkenven. Rond dit domein leeft een legende die ver terug gaat in de tijd. Zo schrijven we 1568 in het begin van de 80-jarige oorlog met de scheiding van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden en de godsdienstoorlogen. Zo werd ook in Oostmalle het dorp en kasteel verwoest, alleen de gotische kerk uit 1521 (nu tornadotoren genoemd) werd gespaard. De inwoners waren bang voor verdere plunderingen en haalde de klok uit de toren, om ze te dumpen in een nabijgelegen ven. Na de plunderingen begon men aan de heropbouw. En men ging dreggen naar de klok, doch zonder resultaat. Nog hetzelfde jaar in de Kerstnacht, klokslag middernacht begon de klok in het ven te luiden. Dit herhaalde zich ieder jaar tot in 1798, toen tijdens de Franse bezetting de nieuwe klok uit de toren werd gehaald om er een kanon van te gieten.

Stopplaats

Eens dit fabelachtige domein achter je, is er een volgende rust. Na de koffie kom je al vlug in het groen van het kasteeldomein van Westmalle. Hier is al sinds 1100 op het Hof ten Driesche spraken van een grote hoeve. In 1561 werd de hoeve verbouwd tot een adellijk kasteel. Sinds 1914 is het kasteel eigendom van de Familie van der Straten Waillet. Het heeft door de jaren heen perfect zijn uitzicht bewaard en werd in 1978 geklasseerd. Ook de natuur op het kasteeldomein is goed bewaard gebleven. Eens de statige dreven en bossen achter je, stap je nog even door de landerijen tot aan de laatste rustpost.

Kooldries

De kleinere afstanden gaan rond deze rustpost op verkenning door de ongerepte natuur van het domein Kooldries-Hoofsweer. Door de onderliggende kleilaag heeft dit natuurdomein een zeer dynamisch systeem van uitdrogen en vernatten, hierdoor kent het een unieke fauna en flora. Het is een ideaal biotoop voor zeldzame planten zoals de naaldwaterbies, de kleine en ronde zonnedauw.
Bij het verlaten van deze waterpracht kom je al snel terug aan het kanaal, deze waterweg brengt je terug naar het centrum van St.-Lenaarts. Eens de brug over komt het einde in zicht en bij het naderen van de zaal komt de geur van spek met eieren of onze Brechtse pannenkoeken je zeker al tegemoet. Met een kopje koffie of een frisse pint, is dit zeker een waardige afsluiter van het paasweekend.

Info en openbaar vervoer

Paasmaandag 1 april: vertrek aan zaal Centrum Sint-Lenaarts, inschrijven tussen 7.30 en 15 uur; afstand: diverse afstanden tussen 4 en 30 km

Bereikbaar openbaar vervoer: De Lijn: nr. 600 Antwerpen-Hoogstraten, nr. 432 Brecht-Turnhout
en/of trein: Antwerpen -Noorderkempen. Info: www.delijn.be of www.nmbs.be

Meer info: 0475/22 84 22 of www.st-michielstappers.eu

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BL...