Mia Missinne (°1961, Roeselare) volgde een opleiding Schilderkunst (1985-1989) aan het Hoger Instituut voor Beeldende kunsten Sint-lucas in Brussel. Sinds 1989 is zij werkzaam als zelfstandig beeldend kunstenaar. In het verleden was zij lid van de kunstenaarsgroep 't Kap (Kerngroep Artistieke projecten, Brussel) en momenteel van de groep r.Auw (Brecht).

'Toen de inrichters van deze tentoonstelling me vroegen om iets te schrijven over mijn werk, dacht ik bij mezelf: hoe zou een schrijver reageren indien hem gevraagd werd iets te schilderen over zijn laatst verschenen boek', zegt de kunstenares.
'Indien ik in woorden zou kunnen uitdrukken wat ik in mijn werk laat zien, zou er nu een boek van mij in de etalage van de boekenwinkels liggen. Geen enkel woord heeft de bevoegdheid, geen enkel woord kent de bevrediging, geen enkel woord is groot genoeg, geen enkel woord klein genoeg. Geen enkele zin geeft de passende duiding, geen enkel gedicht de juiste emotie noch de kleinste ontroering.'

Apotheose

'Ik hoop dat mijn werk voor zich 'spreekt' en als dat niet zo is, is het misschien geen goed werk. Maar sinds Beckett weten we dat de kunstenaar moet falen, dat mislukken zijn wereld is en dat kunst de apotheose van eenzaamheid is. Als beeldend kunstenaar maak ik beelden, er woorden en emotie opkleven is voor de schrijver, de criticus, de filosoof, de blablaverkoper en voor al wie de onweerstaanbare drang heeft iets te moeten toevoegen aan het werk. Het is wat het is, en wat het niet is.
Meestal sta ik verbaasd wat men allemaal in mijn werk ziet; het zou dus pedant zijn en van minachting voor het publiek getuigen indien ik zou voorschotelen hoe mijn werk moet gezien worden.'

Tentoonstelling

De tentoonstelling van Mia Missinne vindt plaats van 6 tot en met 21 april 2013 in de Kapel Oud Klooster, Gasthuisstraat 42 in Brecht. Vernissage op vrijdag 5 april om 20.00 uur. De tentoonstelling is open op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur en op afspraak (03 660 28 32). Toegang is gratis.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BL...