28-03-13

Camera's aan afrit Sint-Job voor de zomer

naamloos.png

Voor de zomer nog worden twee ANPR (automatic numberplate recognition, red.) camera's geplaatst in Brasschaat. Ze komen aan Kleine Bareel en de afrit van Sint-Job op de E19.

Sinds enkele maanden heeft Brasschaat één ANPR-camera, deze staat gemonteerd boven een rondrijdende politiewagen. De nieuwe camera's zouden dus de eerste vaste ANPR-camera's worden. Hilde Crevits, minister van Mobiliteit, koos Brasschaat uit als pilootgemeente voor het proefproject. De eerste camera's zullen geïnstalleerd worden op de Bredabaan aan de op- en afritten naar de E19 en verder op de Sint-Jobsesteenweg aan de op- en afritten cluster. Aanstaande maandag wordt gekeken hoe de camera's precies geplaatst zullen worden. "Als het project goed loopt, zullen er na verloop van tijd nog camera's bijkomen, zowel op de invalswegen als één in Brasschaat Centrum", aldus burgemeester Jan Jambon (N-VA).

Intelligent

De ANPR-camera's zijn intelligente camera's die niet alleen kunnen registreren hoe snel een wagen rijdt maar ook of hij verzekerd is of niet. Verder worden de camera's ingezet om geseinde wagens op te sporen. Zo hoopt de politie om snel en efficiënt in te grijpen bij verdachte voertuigen. In heel Vlaanderen zijn dergelijke camera's in gebruik. De voorlopige resultaten zijn zeer positief. (NBA)

Het Laatste Nieuws 28/03/2013 http://www.hln.be

00:17 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Hoewel ik de nobele bedoelingen volledig ondersteun vind ik het middel uitermate gevaarlijk: we komen zo wel heel dicht bij het doembeeld van '1984' (George Orwell) waarbij een (boos) camera-oog in iedere slaapkamer hangt om de Overheid toe te laten te controleren of zijn 'onder'danen (in dit geval moet je dit al bijna letterlijk gaan nemen) wel op het rechte (door die Overheid bepaalde) pad blijven. We zijn het "Hier vloekt men niet. God ziet u." net ontgroeid of er dient een nieuwe onderdrukker zich aan. Eén die we zélf aangesteld hebben notabene. In vredesnaam: bezint eer ge begint want eenmaal dergelijke systemen er staan is het heel moeilijk ze weer weg te krijgen.
Ik wil niet permanent gecontroleerd worden door een Overheid die zich allerlei voorrechten aanmatigt zonder dat de burger het recht heeft zich daartegen te verdedigen.

Gepost door: Patrick Van Assche | 02-04-13

Reageren op dit commentaar

dit fenomeen is al jaren aan de gang:als m'n het gebruik van uw credit-carrefour-apotheker-siskaart-tankkaart-toegangpasjes en dergelijke samen in 1 database steekt dan weet m'n precies waar je zich bevindt op elke ogenblik van de dag-dus deze camera's kunnen ook (als ze willen)uw volledig verplaatsingsgedrag volgen
zoiet als een electronische enkelband maar dan subtieler
lang leve de informatica-wij worden geleefd maar we beseffen het niet goed

Gepost door: willy | 10-04-13

Als ik me niet vergis was het wel Patrick Van Assche die moord en brand schreeuwde voor camera's aan het station. Nu er noodzakelijker wijze enige controle komt met ANPR-camera's zodat naast het te snel rijden ook misdadigers kunnen opgespoord worden is het weer niet goed.
Een beetje consequentie zou wel op zijn plaats zijn bij VB. Of misschien bestaat de consequentie er in gewoon op alles onbenullige commentaar te geven.

Gepost door: vrije brechtenaar | 14-04-13

Reageren op dit commentaar

Dat klopt en ook wat de geplande camera's aan brug 9-10-11 betreft ben ik voorstander. De consequentie bestaat erin camera's te hangen waar ze nodig zijn en een toegevoegde waarde betekenen zonder daarbij de mogelijkheid te scheppen het gedrag van burgers te monitoren. In de praktijk betekent dat dat camera's die gericht zijn op één punt best kunnen. Indien u uw privacy een onbenullige zaak vindt, is dat uw visie en ik heb daar respect voor maar is dat niet noodzakelijk mijn visie waarvoor ik evenredig veel respect vraag.

Gepost door: Patrick Van Assche | 06-09-13

Eindelijk, hoe meer camera's hoe beter in deze tijd, als je met alles in orde bent hoef je niks te vrezen. Nu nog trajectcontrole op de E19 want het is daar precies een Far West aan het worden, als je 120 rijd maaien je ze gewoon van de baan, dimmen, toeteren, het vingertje en alles wat je maar kan bedenken.

Gepost door: Vic | 18-04-13

Reageren op dit commentaar

Mijn wagen is al 3 maal gehavend geweest vlak voor m'n deur in de Canadalaan te Sint Job in t Goor. Telkens klacht ingediend en meermaals de vraag gesteld om de straatverlichting na 24u niet meer te laten doven, reactie noch verhoogde patrouille frequentie in de buurt tot heden opgemerkt. Camera's hangen is 1 ding effectief actie ondernemen is een ander verhaal mijns inziens , het valt niet te ontkennen dat onze buurten meer en meer het doel van inbraak en auto diefstal slachtoffer is geworden,
ik stel me de vraag bij dit gebeuren, en/of dit weliswaar wordt opgesteld voor de reden dat door deze instanties wordt opgegeven, diefstal ? vandalisme ? al dan niet verzekerd zijn ? bij dit laatste ben ik vorig jaar in oktober aangereden geweest , bestuurder pleegde vluchtmisdrijf, ben hem achterna gereden en uiteindelijk werd deze gevat door politie, een jaar later is de pv nog steeds niet vrijgegeven en wacht ik nog steeds op de vergoeding van de schade , tevergeefs, toen de patrouille die de wagen had onderschept het politiebureau Oudaan Antwerpen kwam binnen gewandeld vertelden ze de collega's met brede glimlach dat ze in orde waren de vluchtende partij, waarop ik vroeg of ze verzekerd waren , kreeg ik te horen "meneer we kunnen niet alles controleren hé..." het spijt me dat ik het vertrouwen na 3 pogingen tot diefstal van mijn wagen en een aanrijding met vluchtmisdrijf waar niet ééns wordt gecontroleerd of ze verzekerd zijn weliswaar het echte belang is van de opstelling en werking van deze camera's ...

Gepost door: FE | 24-09-13

Reageren op dit commentaar

Beste, welkom in de club. Ik ga niet in detail treden want dan zit ik hier over een uur nog te typen, maar inderdaad het politieapparaat werkt langs geen kanten, wij hebben zoal een 10 tal voorvallen op onze lijst. FRUSTREREND als je niet op de politie kan rekenen, waar moetje dan nog naar toe ????? ik weet het niet meer.

Gepost door: Geuens | 25-09-13

De commentaren zijn gesloten.