26-03-13

Scheldeprijs wordt gereden op 3 april.

dyn007_small150_87_124_jpeg_3468_6185746108120a6f1f7c1658434a9d55_33.jpgOp woensdag 3 april wordt de Scheldeprijs gereden in de regio.

De Scheldeprijs, opnieuw onder de vlag van Flanders Classics, start net als vorig jaar aan het MAS in Antwerpen. In Schoten begint het feest 's middags met de afwachtingswedstrijd Memorial Staf Segers. De toppers maken er hun eerste doortocht rond kwart voor vier. Alle info kan je nalezen op http://www.scheldeprijs.be./ 

21:11 Gepost door De redactie in Activiteitenkalender | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Halve omleidingsweg creëert files in plaats van ze op te lossen

halve-omleidingsweg-creeert-files-in-plaats-van-ze-op-te-lossen-id4290217-620x400.jpgDe zopas aangelegde (onvolledige) ringweg rond Brecht zorgt na één dag openstelling al voor problemen in de Veldstraat. In plaats van de files op te lossen, komen er nog bij. "Iedereen wist dat zoiets stond te gebeuren", reageren de buurtbewoners boos.
Omdat de ringweg niet werd doorgetrokken naar de Lessiusstraat in de richting van Sint-Lenaarts, moet het gewone autoverkeer nu de ring via de Veldstraat verlaten, in het verlengde daarvan de Hofstraat nemen om ten slotte aan het einde daarvan aan de Biest te wachten op groen licht om naar links richting Sint-Lenaarts of naar rechts richting Sint-Job te rijden. Gevolg: files tot en met.
De belofte dat er nu toch vijf miljoen euro wordt vrijgemaakt en de werkzaamheden in 2014-2015 worden uitgevoerd, is maar een kleine pleister op een gapende wonde. Waarnemend burgemeester Daan De Veuster (CD&V) beseft het probleem en laat weten dat er toch al maatregelen werden genomen en er eventueel nog zullen volgen.
Zo wijst hij erop dat er een verbod is ingevoerd in de Hofstraat-Veldstraat voor vrachtwagens van 3,5 ton en meer, plus dat er tussen de huisnummers 1 en 11 in de Hofstraat niet meer aan beide zijden mag worden geparkeerd. "Het beurtelings parkeren in de Veldstraat behouden we, omdat deze maatregel verkeersremmend werkt. Indien nodig moeten de verkeerslichten worden bijgesteld, en er komt ook verscherpt politietoezicht. Voorts volgen we de toestand dag na dag op en evalueren we constant", aldus De Veuster.
JAN VORSSELMANS

http://www.gva.be/regio-antwerpen-noord/brecht/halve-omle...

21:07 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Buitenspeeldag in Sint-Lenaarts

affiche_buitenspeeldag_2013_jpg_h380.jpg

20:52 Gepost door De redactie in Activiteitenkalender | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-03-13

twee parkings geldverspilling Commentaren

imagesCAZMGFIQ.jpgBellens gij zijt ne zak .eerst in de vernieuwde brugstraat parkingen weg nemen dan Blauwe zone maken zonder een bewooners kaart te willen geven .En dan durven beweren dat er genoeg parking is .LEER EERST U WERK DOEN EN INFORMEER BIJ DE BEWOONERS KLOOTZAK .

Gepost door: van den bosch erwin

Meneer Van Den Bosch,
sta me toe uw taalgebruik niet te appreciëren. Uw taalfouten doen mij uw manier van reageren ook beter begrijpen.
Dit artikel werd overgenomen uit de Gazet Van Antwerpen en klopt helemaal niet met de interpellatie die ik had gesteld.
De parkings in de Brugstraat die zouden verdwijnen zijn beslist door het vorige gemeentebestuur waar ik geen deel van uit maakte.
Mijn visie gaat ook helemaal niet over parkeren in de Brugstraat. Men wil wel voor dit bedrag een parking achter de Handelslei aanleggen, daar waar de meeste bewoners een garage of een oprit hebben maar hun auto op de bestaande openbare parkings plaatsen. (oa aan frituur chalet)De blauwe zone wordt daar ook niet gerespecteerd. De andere geplande parking is gelegen aan de watertoren en moet dienen voor de bezoekers van de serviceflats. 150 m verder is er echter het Max Wildiersplein waar bv tientallen auto's kunnen parkeren. De bewoners aan de watertoren beschikken zelf over garages en opritten.
Vind je nu zelf niet dat met dat geld betere zaken zouden verwezenlijkt kunnen worden?
Indien je hier over een gesprek wil hebben kan u mij steeds contacteren. Via de website van Brecht of van N-VA Brecht.
Met vriendelijkere groeten,
Bruno Bellens

Gepost door: Bruno Bellens

Mr. Bellens, probeer't er niet onderuit te kruipen; op de gemeenteraad waart gij tegen die parkings en ge vond het geld weggesmeten!! Dat heb ik gehoord in't publiek! Bij ons in de Handelslei is er bijna geen parkeerplaats voor de winkels en deze parking is een goede zaak. Informeer u eerst en spreek dan, en helpt met N-VA, Brecht nie om zeep zoals dat ge dat in Brussel hebt geprobeerd!

Gepost door: Frans VDW

Inderdaad mijnheer Frans VDW,
In de Handelslei is er onvoldoende parking voor de winkels. Dat is ook mijn betoog. Maar als de reeds bestaande parkings ingenomen worden door langparkeerders, wat denk je dan dat er gaat gebeuren met die nieuwe 21 plaatsen? Juist, deze zullen worden ingenomen door dezelfde langparkeerders. Sommige handelaars (!!!), carpoolers en inwoners die wél over een garage beschikken maar hun auto liever buiten laten staan. Zelfs bij die inwoners die in de Handelslei zelf wonen zijn er personen die liever hun auto op straat laten staan ipv op hun oprit of in hun garage. Er zijn trouwens ook al handelaars die over een parking beschikken. Mijn punt is dat indien er voldoende controle is op het gebruik van de blauwe zone er zo 50 parkeerplaatsen vrij komen die gebruikt kunnen worden door potentiële klanten van de handelaars. Deze problematiek heb ik ook besproken met inwoners en handelaars zelf, dus , dacht ik, ben ik wel geïnformeerd.
Uw opmerking ivm Brussel vind ik persoonlijk naast de kwestie.
In tegenstelling tot wat u beweert probeer ik nergens onderuit te kruipen en zal ik me wél verder inzetten voor alle inwoners van Brecht, inclusief de handelaars.
Met vriendelijke groeten,
Bruno Bellens

Gepost door: Bruno Bellens

Je kan de draak steken met mijn taal gebruik , maar ik kom uit een gezin van acht kinderen . ik werk van mijn acht jaar s' avonds reclame rond dragen en op mijn dertien jaar vol tijds aan de slag . ik ben er nu 50 .scholing was thuis niet belangrijk , handen aan u lijf dat was belangrijk .maar nu ik voel hoe ik in de zak gezet word door die geschoolde politikers .zal ik in 2014 aan u denken met u partij .niet één stem minder maar 3 van mijn gezin en 5 van de familie .wie laatst lacht best lacht .

Gepost door: van den bosch erwin

Ik kan meneer Bellens enkel bijtreden. Parkeerplaatsen zijn een onmisbare schakel in een succesvolle ontwikkeling van je kleinhandelsgebied maar niet tegen elke prijs. 340.000 euro voor 43 plaatsen is absurd. Dat is 7900€ per plaats. Een blauwe zone met controles, zodat mensen niet langer een parkeerplaats benutten dan nodig is om te winkelen nl 2 uur, daar bewijs je de handelaars een veel grotere dienst mee.
De bewoners van de serviceflats hebben hun eigen plaatsen en in die wijk is er nu echt geen parkeerdruk.
Ik ben momenteel Schepen van openbare werken, lokale economie en tewerkstelling in Schoten maar woonde tot voor 6 jaar in Sint Job en ken de situatie dus zeer goed. Politici moeten niet voor de gemakkelijkste maar voor de beste oplossing kiezen. Wees blij dat er in Brecht nog mensen zijn die de zaken langs verschillende kanten bekijken.

Gepost door: Wouter Rombouts

07:42 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Kleipikkerstocht op paasmaandag

kleipikkerstocht_2013_jpg_h380_jpg_568.jpgMet een vroege lentetocht op paasmaandag gaan De Sint-Michielstappers op zoek naar de verrassende en groenste hoekjes van St.-Lenaarts en omgeving. Het verleden van deze deelgemeente van Brecht heeft er voor gezorgd dat er vele kleiputten zijn ontstaan in deze regio.

Vermits de meeste van deze putten er al zeer lang onaangeroerd bijliggen, zijn ze door de jaren heen omgetoverd tot prachtige groene oases. De tocht ziet er uit als volgt:

Vertrek

Bij het verlaten van de startzaal kom je al snel achter de kerk. Van hieruit krijg je een mooi zicht op de Kathedraal van de Heide zoals men door haar grote omvang, de St.-Leonarduskerk ook weleens noemt. Deze in baksteen en witte zandsteen opgetrokken kerk was vroeger een druk bezocht bedevaartsoord, ze lag op de pelgrimsweg naar Santiago de Compostella. De binnenruimte is stemmig en bezit verscheidene kunstschatten, zo wordt in een relikwiekast het vingerkootje van de Heilige Leonardus bewaard. Even verder stap je achter het voetbalveld door en kom je al snel aan het kanaal Dessel-Schoten. Eens de vaart over kiest iedere afstand zijn eigen weg. Zij die kiezen voor de grotere afstanden gaan via verkeersarme wegen en door uitgestrekte landerijen naar Oostmalle. Voor op de eerste rustpost te komen krijgen zij op de gemeentegrens al een eerste zicht op de nog actieve kleiontginning.

Klokkenvel

Na de rust maken de drie langste afstanden een lus naar het natuurdomein Klokkenven. Rond dit domein leeft een legende die ver terug gaat in de tijd. Zo schrijven we 1568 in het begin van de 80-jarige oorlog met de scheiding van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden en de godsdienstoorlogen. Zo werd ook in Oostmalle het dorp en kasteel verwoest, alleen de gotische kerk uit 1521 (nu tornadotoren genoemd) werd gespaard. De inwoners waren bang voor verdere plunderingen en haalde de klok uit de toren, om ze te dumpen in een nabijgelegen ven. Na de plunderingen begon men aan de heropbouw. En men ging dreggen naar de klok, doch zonder resultaat. Nog hetzelfde jaar in de Kerstnacht, klokslag middernacht begon de klok in het ven te luiden. Dit herhaalde zich ieder jaar tot in 1798, toen tijdens de Franse bezetting de nieuwe klok uit de toren werd gehaald om er een kanon van te gieten.

Stopplaats

Eens dit fabelachtige domein achter je, is er een volgende rust. Na de koffie kom je al vlug in het groen van het kasteeldomein van Westmalle. Hier is al sinds 1100 op het Hof ten Driesche spraken van een grote hoeve. In 1561 werd de hoeve verbouwd tot een adellijk kasteel. Sinds 1914 is het kasteel eigendom van de Familie van der Straten Waillet. Het heeft door de jaren heen perfect zijn uitzicht bewaard en werd in 1978 geklasseerd. Ook de natuur op het kasteeldomein is goed bewaard gebleven. Eens de statige dreven en bossen achter je, stap je nog even door de landerijen tot aan de laatste rustpost.

Kooldries

De kleinere afstanden gaan rond deze rustpost op verkenning door de ongerepte natuur van het domein Kooldries-Hoofsweer. Door de onderliggende kleilaag heeft dit natuurdomein een zeer dynamisch systeem van uitdrogen en vernatten, hierdoor kent het een unieke fauna en flora. Het is een ideaal biotoop voor zeldzame planten zoals de naaldwaterbies, de kleine en ronde zonnedauw.
Bij het verlaten van deze waterpracht kom je al snel terug aan het kanaal, deze waterweg brengt je terug naar het centrum van St.-Lenaarts. Eens de brug over komt het einde in zicht en bij het naderen van de zaal komt de geur van spek met eieren of onze Brechtse pannenkoeken je zeker al tegemoet. Met een kopje koffie of een frisse pint, is dit zeker een waardige afsluiter van het paasweekend.

Info en openbaar vervoer

Paasmaandag 1 april: vertrek aan zaal Centrum Sint-Lenaarts, inschrijven tussen 7.30 en 15 uur; afstand: diverse afstanden tussen 4 en 30 km

Bereikbaar openbaar vervoer: De Lijn: nr. 600 Antwerpen-Hoogstraten, nr. 432 Brecht-Turnhout
en/of trein: Antwerpen -Noorderkempen. Info: www.delijn.be of www.nmbs.be

Meer info: 0475/22 84 22 of www.st-michielstappers.eu

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BL...

07:21 Gepost door De redactie in Activiteitenkalender | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Het winterweer heeft de heraanleg van de Brugstraat in Sint-Job parten gespeeld.

images.jpgHet winterweer heeft de heraanleg van de Brugstraat in Sint-Job parten gespeeld. De werken zullen liefst 62 werkdagen langer duren dan gepland.

 

De mensen die langs de omleiding wonen zijn het grondig beu. Volgens hen is de snelheid van de passerende auto's te hoog, worden hun straten kapotgereden en is de rust verdwenen. Wat hen vooral dwars zit, is dat de werken langer duren dan gepland.

‘Fase 4, met de omleiding door de Ebeslaan waar ik woon, zou 35 werkdagen duren', zegt Sandra De Cauwer. ‘Ik begrijp dat er niet kon gewerkt worden bij vriesweer, maar op de dagen dat dit wel kon rukte men met te weinig mankracht uit. Als ik nu een optelsommetje maak tot einde mei, kom ik aan 97 werkdagen. Dat is voor ons onbegrijpelijk.' De Cauwer zegt dat de bermen kapot worden gereden en dat hun woning tot middernacht trilt door het zware verkeer.

‘Het rotweer heeft invloed gehad op de timing. Vanaf 20 maart gerekend heeft de aannemer nog 29 werkdagen om het werk te voltooien', zegt Daan De Veuster (CD&V), dienstdoende burgemeester. De aannemer kreeg ook extra opdrachten wat het aantal werkdagen verhoogde. ‘De omleiding brengt hinder met zich mee, maar er is ook beterschap in zicht. De volledige heraanleg van de Brugstraat is een zwaar werk, maar zal in minder dan een jaar voltooid zijn.'

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DM...

07:13 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-03-13

Striproute wordt toeristische trekpleister

e2f7aa74-9226-11e2-bfc2-bf44152cfdbf_original_jpg_h380_jpg_568.jpgDe Voor- en Noorderkempen hebben er met de striproute een toeristische trekpleister bij. Dat is toch de hoop van de vzw Noordertuin van Antwerpen.

 

Met bierkaartjes, postkaarten, infoborden en broodzakken zijn de deelnemende gemeentebesturen en hun toeristische diensten begonnen met de promotie van de striproute in het noorden van de provincie. Fietsers zullen 110 kilometer kunnen fietsen langs monumenten, infoborden en stripmuren.

‘Het kruim van de Belgische stripwereld heeft connecties met onze regio', zegt Guido Geysens, van Noordertuin Antwerpen. Kalmthout heeft Willy Vandersteen, Wuustwezel is de thuishaven van Karel Biddeloo en de Kiekeboes voelen zich thuis in Zoersel.

In een brochure nemen stripfiguren de fietser mee op hun avonturen. Op meerdere plaatsen zijn er belevingspunten met activiteiten voor kinderen.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DM...

07:50 Gepost door De redactie in Activiteitenkalender | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dronken bestuurder wil milder rijverbod

imagesCAPAMYIS.jpgRizvan O. (37) uit Brecht werd een jaar geleden tijdens een controle in Lille betrapt op dronken rijden. Hij kreeg van de politierechter vier maanden rijverbod en 1.200 euro boete, maar ging in beroep. ‘De echtgenote van mijn cliënt is weinig mobiel en door het rijverbod wordt heel het gezin gestraft', zei de advocate van O. Procureur Luc Daeleman verwees naar het verleden van Rizvan O., die al enkele keren werd tegengehouden toen hij een rijverbod had. Vonnis op 18 april.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DM...

07:47 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Takkenwal als corridor voor kleine dieren

43045222-8bed-11e2-8cea-a52702cf1c0a_original_jpg_h380_jpg_568.jpg­Momenteel legt een aannemer in opdracht van de ­gemeenten Schoten en Brecht een fietspad aan langs de Antitankgracht ter hoogte van de E10-plas. Binnen enkele weken zal het nieuwe fietspad ­gebruiksklaar zijn.

 

Intussen is de zogenaamde takkenwal of houtril onder de brug van de E19 – eveneens voorzien in dit project – volop in aanleg . Het gaat om houten palen die over een afstand van 85 meter werden opgesteld in twee rijen. Hiertussen werden takken gelegd. Deze houtril werd opgesteld om kleine dieren, zoals egels en veldmuizen, de gelegenheid te bieden zich ongezien ter verplaatsen onder de brug door.

Natuurliefhebbers juichen de ingreep toe, al zijn er ook buurtbewoners die vrezen dat de takkenwal in de zomer door vandalen in brand wordt gestoken.

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=DM...

07:43 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-03-13

Werken in Brugstraat ergernis in Sint Job

19:18 Gepost door De redactie in politiek nieuws | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

20-03-13

Nieuw op- en afrittencomplex E19 in Brecht

image003.jpgIn de nacht van vrijdag 22 op zaterdag 23 maart 2013 neemt het Agentschap Wegen en Verkeer het nieuwe op- en afrittencomplex van de E19 in Brecht in gebruik. Na ruim 8 jaar kan de weggebruiker dan in Brecht weer de snelweg oprijden naar Antwerpen. Vanavond huldigen de inwoners van Brecht het op- en afrittencomplex al op een feestelijke manier in. Voor de aanleg van het laatste stuk ring maakt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits 5 miljoen euro vrij.

Openstelling voor verkeer zaterdagochtend

Zaterdagochtend 23 maart zullen de eerste voertuigen over de nieuwe op- en afrit van de E19 in Brecht rijden. Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag neemt het Agentschap Wegen en Verkeer de nieuwe weginfrastructuur in gebruik. Zo wordt het na ruim 8 jaar weer mogelijk om in Brecht de E19 naar Antwerpen op te rijden. Al die tijd was de oprit dicht in het kader van de bouw van de hogesnelheidsspoorlijn en moesten automobilisten omrijden via Sint-Job-in-‘t-Goor.

 

Brechtenaars wandelen nieuwe ovonde boven E19 in

Het nieuwe op- en afrittencomplex in Brecht bestaat uit een grote ovonde (een grote ovale rotonde) boven de E19. Die wordt vanavond al feestelijk ingehuldigd. Inwoners van Brecht en omgeving gaan in op de uitnodiging van de gemeente Brecht en het Agentschap Wegen en Verkeer om samen het nieuwe op- en afrittencomplex in te wandelen op de tonen van een brassband.

 

Oude op- en afrittencomplex definitief afgesloten

Na de openstelling van de nieuwe op- en afrit, wordt het oude complex (naast de Bethovenstraat) definitief afgesloten van de autosnelweg. Het wordt eigendom van de gemeente Brecht, die plannen heeft het om het complex om te vormen tot een vrachtwagenparking.

 

Tweede fase ring Brecht voltooid

De openstelling van het op- en afrittencomplex betekent de afronding van de tweede fase van de aanleg van de ring rond Brecht (tussen de Wuustwezelsteenweg in het westen en de Lessiusstraat in het oosten). Tegelijk met het nieuwe op- en afrittencomplex gaat ook het stuk van de ringweg tussen de Wuustwezelsteenweg en de Veldstraat open voor het verkeer, alsook de ontsluitingsweg tussen de Veldstraat en de Ringlaan (industrieterrein).

In 2006 werd de eerste fase al uitgevoerd, met onder meer de aanleg van de rotonde aan de Wuustwezelsteenweg en de bouw van de brug over de hogesnelheidslijn. Later wordt de ring doorgetrokken tussen de Veldstraat en de Lessiusstraat. Dat is de derde en laatste fase.

 

Ring ontlast dorpskern van Brecht

Dagelijks passeren er nu ruim 11 000 voertuigen door Brecht. Die drukte heeft onder meer te maken met de nabijheid van de E19 en beperkte wegeninfrastructuur in oost-westelijke richting. De komst van het treinstation Noorderkempen heeft het verkeer nog doen toenemen. De ring zal het centrum van Brecht gevoelig ontlasten en sluipverkeer tegengaan. Het wordt er dan rustiger en verkeersveiliger. Het vrachtverkeer tussen de industriezone aan het kanaal in Rijkevorsel en Sint-Lenaarts en de Antwerpse haven zal het centrum van Brecht kunnen vermijden. Dankzij de doortrekking van de Ringlaan tot aan de Veldstraat wordt ook het lokale industrieterrein beter ontsloten.

 

Minister Hilde Crevits : “Zaterdagochtend schrijven we een stukje geschiedenis met de ingebruikname van het nieuwe op- en afrittencomplex van de E19 in Brecht. Dit is een belangrijke realisatie voor iedereen die in de regio woont. De volgende stap is de afwerking van de Ring om het centrum van Brecht te ontlasten. Het is de bedoeling eind 2014-begin 2015 de eerste spadesteek voor dat ontbrekende stuk te kunnen geven. Op het investeringsprogramma van het Agentschap Wegen en Verkeer is hiervoor 5 miljoen euro ingeschreven.”

 

Vanaf 8 april: structureel onderhoud en aanleg fietspaden in Bethovenstraat

Van 8 april tot 24 mei 2013 voert het Agentschap Wegen en Verkeer werken uit in de Bethovenstraat (N133) in Brecht. Over het stuk tussen de E19 en de Gasthuisstraat (N115) krijgt de Bethovenstraat een structureel onderhoud. Het oude wegdek wordt opengebroken en vervangen door nieuw asfalt. Tussen de snelweg en de Ringlaan worden ook vrijliggende fietspaden aangelegd.

Tijdens de werken wordt de Bethovenstraat volledig afgesloten tussen de Mieksebaan en de Gasthuisstraat (N115). Het gemotoriseerd verkeer volgt dan een omleiding via de Mieksebaan, de Kapelstraat, de Molenstraat en de Gasthuisstraat. Voor de fietsers is er geen omleiding, want zij kunnen altijd langs de werf voorbijrijden.

 

Persinfo:

Katrien Rosseel

Persadviseur Vlaams minister Hilde Crevits

0475/44.58.32

persdienst.kabinetcrevits@vlaanderen.be

 

 

21:08 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Op en afrit in Brecht te voet te verkennen.

269375_10151370159408935_720865969_n.jpg401988_10151370158913935_1630081776_n.jpg484301_10200484241696142_1448866343_n.jpg527703_10200484242856171_551538715_n.jpg549838_10200484236776019_1444164824_n.jpg

20:08 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Op- en afrittencomplex E19 Brecht

269375_10151370159408935_720865969_n.jpg

Op zaterdag 23 maart gaat het nieuwe op- en afrittencomplex van de E19 in Brecht open voor het verkeer. Na ruim 8 jaar kan men dan in Brecht weer de snelweg oprijden naar Antwerpen. Al die tijd was de oprit dicht in het kader van de bouw van de hogesnelheidsspoorlijn en moesten automobilisten noodgedwongen omrijden via Sint-Job-in-‘t-Goor.
Tweede fase ring Brecht voltooid
De openstelling van het op- en afrittencomplex betekent de afronding van de tweede fase van de aanleg van de ring rond Brecht (tussen de Wuustwezelsteenweg in het westen en de Lessiusstraat in het oosten). Tegelijk met het nieuwe op- en afrittencomplex gaat ook het stuk van de ringweg tussen de Wuustwezelsteenweg en de Veldstraat open voor het verkeer, alsook de ontsluitingsweg tussen de Veldstraat en de Ringlaan (industrieterrein). In 2006 werd de eerste fase al uitgevoerd, met onder meer de aanleg van de rotonde aan de Wuustwezelsteenweg en de bouw van de brug over de hogesnelheidslijn. In 2015 wordt de ring doorgetrokken tussen de Veldstraat en de Lessiusstraat. Dat is de derde en laatste fase.

19:27 Gepost door De redactie in Activiteitenkalender | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Op en afrit in Brecht te voet te verkennen.

269375_10151370159408935_720865969_n.jpg401988_10151370158913935_1630081776_n.jpg

19:25 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bloedinzameling Rode kruis in Brecht

185578153_27.jpgIn het Brechtse gemeenschapscentrum Jan vander Noot wordt op donderdag 28 maart bloed ingezameld.

De organisatie is van het Rode kruis Brecht. Bloedgeven kan tussen 17.30u en 20.30u. Meer info krijg je bij het Rode Kruis Brecht op 0472/ 22 95 37.

19:21 Gepost door De redactie in Activiteitenkalender | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sint-Michielstappers proeven Brechtse elixirs

sint-michielstappers-proeven-brechtse-elixirs-id4256386-620x400.jpgDe Brechtse wandelclub de Sint-Michielstappers hield op zaterdag 16 maart hun jaarlijkse clubwandeling. Tijdens dit uitje hielden ze halt bij de Brechtse distillateur Thomas Cuyvers van Taxandria Elixir, waar ze van enkele sterke, ambachtelijk gemaakte drankjes proefden.

"Met het winterse weer was deze pauze best welkom", klonk het.

http://www.gva.be/regio-antwerpen-noord/brecht/sint-michi...

19:19 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Verenigingen Sint-Job in de bres voor De Schakel

652d4e90-9092-11e2-96cb-54d8a852ff00_original_jpg_h380_jpg_568.jpgDe verenigingen van Sint-Job hebben de handen uit de mouwen gestoken voor het maandelijkse eetcafé in school de Brug. Daar krijgen kansarmen voor 1,5 euro een volledige maaltijd.

 

De Kar in Brecht en De Schakel in Sint-Job zijn verenigingen die activiteiten organiseren voor en met mensen die maatschappelijk kwetsbaar zijn. De Schakel organiseert maandelijks een eetcafé in school De Brug, waar mensen met een kleine portemonnee voor 1,5 euro een volledige maaltijd krijgen.

Het eetcafé kreeg zopas een forse duw in de rug van verenigingen uit Sint-Job, zoals het ACW. ‘We organiseerden een optreden van het solidariteitskoor Frappant', zegt Gert Paulussen. ‘De opbrengst schenken we aan De Schakel.'

De verengingen zamelden in totaal 912 euro in. ‘De organisatie van een eetcafé bewijst dat je met vrijwilligers veel kan bereiken', zegt OCMW-voorzitter Annemie Van Dijck (CD&V). ‘Organisaties als De Schakel zijn het levende bewijs van solidariteit.' Emelie Eeckelaert van De Schakel nam de cheque in ontvangst.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DM...

19:16 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-03-13

Fietspad tussen Loenhout en Sint-Lenaarts nog niet voor morgen

b02ca51e-8fc8-11e2-8683-b538877d8cd0_original_jpg_h380.jpgDe gemeentebesturen van Brecht en Wuustwezel zijn vastbesloten om een fietspad aan te leggen tussen de deelgemeenten Sint-Lenaarts en Loenhout. ‘Dit is de enige ontbrekende schakel in ons plan om Brecht met onze buur- en deelgemeenten met fietspaden te verbinden', zegt burgemeester Aerts (CD&V).

 

‘Maar de realisatie is nog niet voor morgen', zegt schepen voor Mobiliteit Karel Breugelmans (CD&V) van Wuustwezel. ‘Dit is een ingewikkeld dossier, omdat de aanleg van een fietspad gepaard gaat met het aanbrengen van riolering. Daarvoor doen wij beroep op Hidrorio, terwijl Brecht de riolen langs de gemeentewegen aanlegt in eigen beheer.'

Breugelmans zegt dat het fietspad daarom nog in de studiefase zit. ‘Maar er is al heel wat gebeurd. We gaan uit van drie scenario's: een fietspad langs beide zijden van de weg, een fietspad met dubbele rijrichting rechts of een fietspad links. De drie mogelijkheden zijn bekeken en de knelpunten bestudeerd. Wuustwezel kreeg de trekkersrol in dit dossier en de intercommunale Igean is de ontwerper.' Het fietspad is niet goedkoop en dat is ook een probleem. ‘Toch wordt deze weg veel door fietsers gebruikt', zegt buurtbewoner Luc Bogaerts. ‘De schoolgaande jeugd gebruikt deze verbindingsweg en bij goed weer zie je hier vele recreanten.'

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DM...

18:56 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Buurtburgemeester van Eyndoven overleden

bad9e60c-8fc8-11e2-8683-b538877d8cd0_original_jpg_h380.jpgNa een kortstondige, ongeneeslijke ziekte is op 13 maart Rina Goossens-Oomen op 83-jarige leeftijd overleden. In de buurt was ze bekend als een beminnelijke vrouw die opkwam voor de rechten van de buurtbewoners.

 

Rina bezocht de senioren en zorgde ervoor dat die zich betrokken bleven voelen bij de buurtwerking. ‘Het begon op ludieke wijze tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 1994', zegt Jef Hofmans van het buurtcomité. ‘We besloten om ook in onze dubbelbuurt Eyndoven & Locht een eigen burgemeester te verkiezen. Er waren tien kandidaten, waarvan Rina Oomen het op schitterende wijze haalde.'

Rina werd lid van het buurtcomité en hield haar eerste toespraak bij de opening van de chirolokalen in 1995. De verwelkoming van Sinterklaas bij het kinderfeest werd routine. Ze bezocht met de Sint alle 80-plussers van het gebuurte. Ze sprak de buren ook toe bij het zomerfeest en nam namens de buurt het woord bij gouden- en diamanten huwelijksverjaardagen. ‘Onze eigen burgemeester werd vlug een begrip binnen de buurt en samen maakten we veel plezier. Met applaus werd ze elke keer herverkozen. Als eerbetoon aan Rina zal die functie waarschijnlijk niet meer open verklaard worden.'

‘Onze ontmoetingen waren momenten van warme blijdschap en wederzijds respect met geloof in de toekomst van Eyndoven en Brecht', blikt burgemeester Aerts (CD&V) terug. De rouwdienst is morgen om 10 uur in de Sint-Michielskerk

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DM...

18:52 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Petanque spelen met OKRA

images.jpgOKRA Brecht geeft de senioren de kans om samen petanque te spelen.

Op woensdag 20 maart start een reeks van vier lessen petanque. Deze lessen worden gegeven door een ervaren speler.
De lessen worden gegeven in het dienstencentrum Het Sluisken. De lessen zijn gratis, het lidgeld voor OKRA sport 55+ bedraagt 20 euro. De vier lessen worden elke woensdag van 13.30 tot 16.30 euro georganiseerd. Na de lessenreeks wordt er op vrijdag op hetzelfde uur en zelfde plaats gespeeld. Alle dames en heren 55+ zijn welkom. Vooraf inschrijven is niet nodig.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BL...

18:50 Gepost door De redactie in Activiteitenkalender | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-03-13

Te koud voor de fiets? Niet bij Maria Middelares

te_koud_voor_de_fiets_JPG_h380_JPG_568.jpgRecent zette de ouderraad van Maria Middelares uit Sint-Job-in-‘t-Goor, de fietsertjes van de school, die de koude trotseerden, in de kijker.

Met de actie 'weer een auto minder' werden alle fietsen gedecoreerd. Dat kinderen niet alleen de fiets gebruiken voor het vervoer van en naar school, maar tevens voor hun verplaatsing naar de sporthal bewust kiezen voor de tweewieler, is een duurzame beslissing die de ouderraad sterk waardeert. Op de foto een kleine selectie van de 138 fietsen die bij een temperatuur van –3° C die ochtend gekeurmerkt werden.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BL...

 

18:52 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

N-VA Brecht kiest bestuur

Fietstocht_7_10_2012_(5)_JPG_h380.jpgDe leden van N-VA Brecht werden uitgenodigd om een nieuw bestuur te kiezen. Bruno Bellens werd met een grote meerderheid herkozen als voorzitter.

'ls aftredend voorzitter moest ik 2/3 van de stemmen halen. Door dit resultaat bevestigen de leden dat ons werk van het laatste jaar geapprecieerd wordt. Ik zal me daarom ook de volgende jaren voor 100% inzetten voor deze N-VA afdeling en, vooral, voor de inwoners van Brecht', zegt Bruno Bellens.

Bestuur

Julien Calander werd verkozen als ondervoorzitter en daarnaast werden nog volgende N-VA leden met een meerderheid van de stemmen verkozen als bestuurslid: Jos Bennenbroek, Roger Hertogs, Luc Swinnen, Kelly Van Looy en Hans Verbeeck.
Als N-VA gemeenteraardslid en OCMW- raadslid maken volgende leden automatisch deel uit van het N-VA bestuur: Sven Deckers, Kris Geysen, Rudi Matthé, Mieke Michiels, Eline Peeters, Joziena Slegers, Bart Van De Mierop, Sven Vandeneijnde, Ben Van Riel en Ingrid Van Tichelt.

Intussen vonden ook de verkiezingen voor het kernbestuur plaats. Naast Bruno Bellens (voorzitter) en Julien Calander (ondervoorzitter) maken hier ook volgende personen deel van uit: Kelly Van Looy (secretaris), Jos Bennenbroek (penningmeester), Joziena Slegers (ledenverantwoordelijk), Sven Deckers (verantwoordelijke jongerenwerking), Ben Van Riel (verantwoordelijke evenementen) en Hans Verbeeck (communicatie- en websiteverantwoordelijke).

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BL...

18:49 Gepost door De redactie in politiek nieuws | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-03-13

Dansen in het rusthuis brengt sfeer

DSCN0662_JPG_h513.jpgIn het woonzorgcentrum van Brecht werd een dansnamiddag georganiseerd. De bewoners genoten met volle teugen.

In het woonzorgcentrum Sinte Maria opende de jongerendansgroep Syrah uit Sint-Job met een gesmaakte demonstratie. De Sint- Jorisgilde van Loenhout bracht oude Kempense dansen. Die brachten natuurlijk vele herinneringen boven bij de bejaarden. Vanuit dansschool De Smet - Camby waren de nummers 1 en 2 van het Belgisch kampioenschap latinoformatiedans aanwezig. De bewoners genoten van het ritme en de stijlvolle uitvoering. Er was ook een degustatie met Zuid-Amerikaanse wijnen en hapjes. 'We willen niet dat de bewoners zich afgeschreven voelen voor de maatschappij. Dit evenement helpt hen daarbij. We willen nog meer dergelijke initiatieven nemen', zegt organisator Swa Huybrechts.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BL...

00:24 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-03-13

Oprit Meer (E19) dicht voor dringende herstellingen op dinsdag 19 maart

dyn007_small150_87_124_jpeg_3468_6185746108120a6f1f7c1658434a9d55_33.jpgOp dinsdag 19 maart 2013 voert het Agentschap Wegen en Verkeer dringende herstellingen uit aan de oprit van de E19 richting Nederland in Meer. Het wegdek van de oprit vertoont schade en wordt hersteld met asfalt.

Voor de werken wordt de oprit Meer richting Nederland afgesloten van 7u tot 18u. Het verkeer wordt dan als volgt omgeleid: het neemt in Meer de oprit van de E19 naar Antwerpen en rijdt tot de afrit Loenhout om daar te keren en opnieuw de E19 in de richting van Nederland op te rijden.

Tijdens de werken is de E19 naar Nederland ter hoogte van de oprit van Meer gewoon open.

13:36 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

N-VA vindt twee parkings geldverspilling

images.jpg

N-VA interpelleerde tijdens de Brechtse gemeenteraad over de aanleg van twee bijkomende parkeerzones in Sint-Job.

De ene parking komt op de achterliggende gronden in de Handelslei, de andere verschijnt aan het kruispunt Kattenhoflaan-Zandstraat. Samen zorgen ze voor 43 plaatsen.

Bruno Bellens (N-VA) meende dat er genoeg parkeerplaatsen zijn in Sint-job en vond de investering van 340.000 euro weggegooid geld.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Daan De Veuster (CD&V) zag het helemaal anders en antwoordde dat er momenteel eigenlijk een tekort is aan parkeergelegenheid.

"Zeker in de Handelslei, waar veel winkels zijn. Ook in de Zandstraat doen we een inhaalbeweging, want aan de brandweerkazerne mogen, wegens veiligheidsredenen, geen auto's staan. Samen met het aanleggen van een nieuwe parking zorgen we er voor een veiliger kruispunt.

De werkelijke kostprijs zal meer dan 100.000 euro lager liggen dan oorspronkelijk geraamd."

Schepen van Openbare Werken Peter Schrijvers (Open Vld) voegde eraan toe dat de bewoners van de 37 nieuw gebouwde serviceflats in de Zandstraat naar meer parkeerplaatsen vroegen. Raadslid Karina De Hoog (Vlaams Belang), woont zelf in de Handelslei en trad de meerderheid bij. "Er is daar te weinig parkeerruimte", stelde zij.

11:48 Gepost door De redactie in politiek nieuws | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Sportveldlaan

944892-8456e33244d15c02a44a9dbd8a54edad.jpgDe aanleg van riolen en een nieuw wegdek in de Sportveldlaan in Sint-Job hebben in totaal 1.079.640,39 euro gekost. Er werden daarbij onder meer fietspaden en een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. Het regenwater wordt naar het naar het Schijn geleid en het afvalwater wordt via een pompstation naar de riool in de Kattenhoflaan en zo verder naar het waterzuiveringsstation van Schilde gestuwd.

http://www.gva.be/regio-antwerpen-noord/brecht/sportveldl...

03:38 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-03-13

Brecht krijgt na acht jaar weer op- en afrit aan E19

3318248340_5.jpgIn Brecht, ten noordoosten van Antwerpen, opent eind maart eindelijk het nieuwe op- en afrittencomplex van de E19.

Omwille van de bouw van de hogesnelheidsspoorlijn in de omgeving, was de oprit er maar liefst acht jaar lang dicht en moesten automobilisten die naar Antwerpen wilden, helemaal omrijden via Sint-Job-in-'t-Goor. Voor het verkeer er binnenkort weer op mag, krijgen de inwoners van Brecht van het Agentschap Wegen en Verkeer en het gemeentebestuur de kans om het complex te voet te verkennen.

Het nieuwe op- en afrittencomplex in Brecht bestaat uit een grote ovonde - een soort ovalen rotonde - boven de E19. Momenteel zijn daar nog de laatste werken aan de gang, maar op 20 maart volgt er een ludiek openingsevenement voor de Brechtenaars. Zij mogen dan te voet, met de fiets of zelfs op skates het complex komen ontdekken.

Met de openstelling van het op- en afrittencomplex komt ook meteen een einde aan de tweede van drie fases van de aanleg van de ring rond Brecht, tussen de Wuustwezelsteenweg in het westen en de Lessiusstraat in het oosten. De finale afwerking staat gepland voor 2015.

Sluipverkeer bannen

Het hele project moet ervoor zorgen dat Brecht en omgeving een pak minder te kampen krijgen met sluipverkeer. Vandaag passeren er immers dagelijks nog zowat 11.000 voertuigen door Brecht, vanwege de nabijheid van de E19 en beperkte wegeninfrastructuur in oost-westelijke richting, maar ook vanwege de komst van het populaire treinstation Noorderkempen.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DM...

00:31 Gepost door De redactie in Activiteitenkalender | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-03-13

Erfgoedwandeling in Sint-Job

brecht_h_man_job_500_jaar_005_jpg_h380.jpgWie wil kennismaken met het erfgoed van Sint-Job-in-'t-Goor kan zaterdag 23 maart meewandelen en de prachtige gebouwen en verhalen over dit dorpscentrum ontdekken.

Een bezoek aan de prachtige koepel van het Kristus Koning Instituut en de H. Man Jobkerk zullen zeker niet ontbreken in deze wandeling.

Inschrijven: verplicht, via cultuurdienst@brecht.be of 03 660 28 30
Wanneer: zaterdag 23 maart 2013, 10.00 tot 12.00 uur
Vertrekpunt: parking Kristus Koning, Bethaniënlei 5, 2960 Brecht

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BL...

 

00:49 Gepost door De redactie in Activiteitenkalender | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-03-13

Op-en afrittencomplex E19 is afgewerkt, gemeente hoopt op snelle derde fase

brecht_oprit_1_jpg_h380.jpgHet nieuwe op-en afrittencomplex aan de E19 in Brecht-Centrum is klaar. Op 20 maart zal minister Hilde Crevits (CD&V) het complex inhuldigen.

 

Afgelopen weken werd het asfalt gelegd op de op- en afritten en De Ring. Ook de belijning is getrokken en de openbare verlichting werd in werking gesteld. Aan beide zijden van de Ringweg zijn inlandse eiken aangeplant en werden vangrails geplaatst.

‘Het complex is bijna klaar voor gebruik. 20 maart om 18 uur wordt het ingehuldigd en krijgt het publiek de kans om op- en afritten en de ring te bekijken', zegt burgemeester Luc Aerts (CD&V). ‘Afhankelijk van het weer wordt het complex geopend voor het verkeer in het daaropvolgend weekend of tijdens het paasweekend. Er moet nog gietasfalt worden aangebracht en daarvoor is een hogere temperatuur nodig.'

Het nieuwe complex zou veel verkeersellende moeten oplossen. Het maakt ook deel uit van de ring rond Brecht. Deze ring is er nodig om het centrum van Brecht terug verkeersleefbaar te maken. Het centrum, en dan vooral de Gasthuisstraat en Lessiusstraat slibben elke morgen en avond dicht.

Goed nieuws

Maar de nieuwe op- en afritten zijn ook goed nieuws voor Sint-Job. Door het ontbreken van de oprit richting Antwerpen en de afrit komende van Breda, moest dit verkeer uitwijken naar de op- en afrit in Sint-Job. Het nieuwe complex kan dus een sterke daling van het verkeer door het centrum van Sint-Job betekenen.

Van de ring rond Brecht is de rotonde aan de Wuustwezelseweg met toegang naar het station Noorderkempen, de verbinding van deze rotonde naar de E19 en de verbinding van E19 naar de rotonde in de Veldstraat gerealiseerd.

Wat nog ontbreekt is de derde fase van Veldstraat richting Sint-Lenaarts. ‘Die derde fase is cruciaal voor het succes van dit project. We dringen dan ook aan op een snelle realisatie', zegt burgemeester Aerts.

Omdat niet alle verkeer in de Veldstraat zou terecht komen stelt het gemeentebestuur aan de hogere overheid voor om het gedeelte tussen E19 en de Veldstraat af te sluiten tot de derde fase is gerealiseerd.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DM...

07:41 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-03-13

Wegenwerken volgen met nieuwsbrief

Langdurige wegenwerken kunnen gevolgd worden via een digitale nieuwsbrief.

In de gemeente Brecht vinden momenteel enkele langdurige wegenwerken plaats: de werken in de Lakvenheide en in de Van Bavellaan. Momenteel blijven de inwoners op de hoogte van de stand van zaken van de werken via de gemeentelijke website en via het driemaandelijks informatieblad en de maandelijkse nieuwsbrief. Aangezien die publicaties niet steeds samenvallen met nieuwe fases in de werken, kunnen de inwoners vanaf nu via mail op de hoogte blijven over de werken.

Lakvenheide en Van Bavellaan

Inwoners van de Van Bavellaan en de Lakvenheide (de fase waar de werken nu plaatsvinden) die hun naam, adres en e-mailadres doorgeven aan de communicatiedienst (communicatie@brecht.be), zullen op de hoogte blijven van de werken in hun straat. Via de nieuwsbrief zullen de belangrijkste wijzigingen in fases, omleidingen,… per mail worden verstuurd.

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=BLNVE...

21:20 Gepost door De redactie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |